Odlučuješ koje online obrazovanje je pravo za tebe? Iskoristi kod 5OFF i učini kupnju jeftinijom za 5 EUR! 😎

Torta Pavlova

  • Vrijeme pripreme:

    3 ure
  • Složenost:

  • Broj sastojaka:

    8

Ovo je torta koja oduševljava čak i najzahtjevnije sladokusce. Sastoji se od hrskave kore od bjelanjaka, meke jezgre, istučenog slatkog vrhnja i puno svježeg bobičastog voća. Zahtijeva nešto više pažnje i više vremena za pripremu, jer se peče na nižim temperaturama kako bi ostala snježno bijele boje. Ja sam se odlučila za malene tortice jer su mi draže, ali od sastojaka možete napraviti jednu veću tortu.


Želite li iznenaditi desertom u kojem ima puno svježeg voća, možete posegnuti za receptom za čokoladnu roladu s malinama.


Sastojci recepta dovoljni su za 6 malih kolača ili za jednu veliku, promjera 20 cm.

    • 4 bjelanjka na sobnoj temperaturi (jaja veličine M)
    • 200 g kristalnog šećera
    • 20 g škroba
    • 1 žličica soka od limuna
    • 2 pumpice BAM paste od vanilije
    • 200 g slatkog vrhnja za umućivanje
    • 5 g učvršćivača za tučeno slatko vrhnje (Kremfix)
    • svježe ili zamrznuto bobičasto voće
    • Zagrijte pećnicu na 100 °C. Srednje čvrsto istucite bjelanjke, a zatim dodajte šećer i miješajte na najvećoj brzini još 7 minuta. Dodajte škrob, limunov sok i vaniliju i mutite još nekoliko sekundi da se sastojci sjedine. Dobit ćete gusti i sjajni snijeg od bjelanjaka. Kada izvadite pjenjaču iz snijega, trebao bi se napraviti čvrst, stabilan vrh.
    • Pekač obložite papirom za pečenje. Bjelanjke prebacite u dresir vrećicu s velikim otvorenim nastavkom u obliku zvijezde. Istišćite kremu od sredine prema van u obliku spirale i krećite se od dna prema vrhu. Ja sam radila četiri kruga s kremom, zadnji zavoj je samo rub. Pazite da među slojevima ima malo razmak jer će tortice još malo narasti tijekom pečenja.
    • Stražnjom stranom žlice na vrhu svake torte stvorite udubljenje u koje ćete staviti punjenje. Stavite pekač na donju rešetku pećnice i pecite 1 sat. Isključite pećnicu i ostavite tortice u zatvorenoj pećnici još 30 minuta da se polako ohlade. Važno je ne otvarati pećnicu tijekom pečenja i tijekom hlađenja.
    • Kad se tortice ohlade, odlijepite ih od papira za pečenje i stavite na rešet- ku. Umutite slatko vrhnje s učvršćivačem. Žlicom ga rasporedite u rupe i ukrasite bobicama. Najbolje je puniti tortice neposredno prije posluživanja.

O autoru

Urška Jerman

Za Uršku Jerman, koja stvara pod imenom Cake O‘Clock, deserti su sastavni dio njezinog života i nadahnuće još od malih nogu. Nadahnuće za njih bila je njezina majka koju je uvijek s divljenjem promatrala u izradi slastica te je bila presretna kad je mogla sudjelovati u pripremi. Otac je svoju potrebu izražavao oduševljenim kušanjem i kupnjom dječjih kuharica, koje još i danas pažljivo čuva. One su bile povod za njezine prve samostalne pokušaje u kuhinji, što je s vremenom postao i njezin poziv kojim se bavi svim srcem i velikom radošću.

„U nadi da ćete i vi i vaši najmiliji uživati u receptima, želim vam uspješno i zabavno pečenje!”

Urška Jerman, slastičarka