Odlučuješ koje online obrazovanje je pravo za tebe? Iskoristi kod 5OFF i učini kupnju jeftinijom za 5 EUR! 😎

Torta od vanilije s jagodama

  • Vrijeme pripreme:

    2 uri 30 minut
  • Složenost:

  • Broj sastojaka:

    20

S kombinacijom vanilije i jagoda ne možete pogriješiti. Pred vama je recept za ukusnu i laganu tortu od vanilije koja se sastoji od dva sloja biskvita od vanilije, izvrsne kre- me od vanilije i sloja od slatke jagode. I ovdje sam umjesto mahuna vanilije upotrije- bila BAM pastu od vanilije koja ugodno obogaćuje kremu svojom aromom i mirisom.


Tortu od vanilije s jagodama mogu se pridružiti i male Pavlove tortice.


Količina sastojaka u receptu je primjerena za 8 komada pečenih u kalupu za tortu promjera 18 cm.

  • Nadjev od jagode

    • 200 g zamrznutih jagoda
    • 2 paketića vanilin šećera
    • 2 listića želatine
  • Biskvit

  • Vlaženje biskvita

    • 70 ml vode
    • 1 paketić šećera sa bourbon vanilijom
  • Krema od vanilije

    • 1 jaje (razred veličine M)
    • 150 dl mlijeka
    • 65 g kristalnog šećera
    • 3 pumpice BAM paste od vanilije
    • 15 g škroba
    • 3 listića želatine
    • 40 g maslaca
    • 250 g slatkog vrhnja za umućivanje
  • Žele od jagoda

    • 100 g zamrznutih jagoda
    • 50 ml vode
    • 1 paket vanilin šećera
    • 1,5 listića želatine (jedan i pol listić)
    • Najprije pripremite nadjev od jagoda jer se on mora dobro stvrdnuti. Namačite listiće želatine u hladnoj vodi najmanje 5 minuta. Zagrijte jagode sa šećerom da omekšaju i sameljite ih u pire. Otopite iscijeđene listiće želatine u toplom pireu od jagoda. Ulijte smjesu u prsten ili pekač promjera 14 cm (4 cm manje od promjera kolača), koji ste prethodno obložili prozirnom folijom i dobro je pričvrstili. Stavite u zamrzivač da se stvrdne.
    • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Jaja sa šećerom i pastom od vanilije mutite na najvećoj brzini 10 minuta. Prosijte brašno u smjesu od jaja i laga- no promiješajte lopaticom. Smjesu rasporedite po pekaču promjera 18 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje (dno), i pecite 15 minuta. Pripremite otopinu šećera dok se biskvit peče. Izvadite pečeni biskvit iz pekača i ohladite ga na rešetki.
    • Dok se biskvit peče, skuhajte kremu od vanilije. Zakuhajte 1 dl mlijeka, a ostatak mlijeka miješajte s jajem, šećerom, vanilijom i škrobom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smjesu od jaja uz miješanje dodajte mlijeku i kuhajte još približno 5 minuta da se krema zgusne – važno je tijekom kuhanja cijelo vrijeme miješati smjesu pjenjačom. Odložite kre- mu, dodajte maslac i promiješajte dok se sastojci ne sjedine. Želatinu 5 minuta namačite u hladnoj vodi, iscijedite je i otopite u toploj kremi. Kremu prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i ohladite je dok ne postane mlaka. Umutite slatko vrhnje i stavite je na hladno. Ohlađenu kremu glatko izmiješajte, dodajte je slatkom vrhnju u dva koraka i promiješajte lopaticom.
    • Biskvit prerežite na dva jednaka dijela. Izrežite gornji sloj na veličinu od 14 cm (4 cm manje od promjera torte). Donji biskvit stavite na podlogu, navlažite ga i namjestite prsten. Premažite ga s nešto manje od polo- vice kreme; na kremu stavite mali biskvit, navlažite ga i na njega stavite zamrznuti nadjev od jagode. Premažite ostatkom kreme, a pritom pazi- te da najprije ispunite rub oko biskvita. Izravnajte površinu i stavite tortu u hladnjak da se krema učvrsti.
    • Jagode kuhajte s vodom i šećerom dok ne zavriju. Listiće želatine 5 minuta namačite u hladnoj vodi. Jagode sameljite u pire, malo ga ohla- dite (ne smije biti prevruć) i u njemu otopite iscijeđenu želatinu. Mlaki pire prelijte po hladnoj kremi i stavite tortu u hladnjak na još najmanje 4 sata. Skinite prsten s ohlađene torte i ukrasite je po želji.

O autoru

Urška Jerman

Za Uršku Jerman, koja stvara pod imenom Cake O‘Clock, deserti su sastavni dio njezinog života i nadahnuće još od malih nogu. Nadahnuće za njih bila je njezina majka koju je uvijek s divljenjem promatrala u izradi slastica te je bila presretna kad je mogla sudjelovati u pripremi. Otac je svoju potrebu izražavao oduševljenim kušanjem i kupnjom dječjih kuharica, koje još i danas pažljivo čuva. One su bile povod za njezine prve samostalne pokušaje u kuhinji, što je s vremenom postao i njezin poziv kojim se bavi svim srcem i velikom radošću.

„U nadi da ćete i vi i vaši najmiliji uživati u receptima, želim vam uspješno i zabavno pečenje!”

Urška Jerman, slastičarka