Ako nemate vremena za pripremu kolača, uvijek ima vremena za desert u čaši. Ne zahtijevaju posebnu pripremu i dekoracije da bi izgledali božanstveno. Unutra se krije nježni mousse od mliječne čokolade, usitnjeni Oreo keksi, karamela, kikiriki i nježna mascarpone krema. Meni karamela obavezno mora biti slana, no vi slobodno možete izostaviti sol iz recepta.
Ako nemate vremena za kuhanje karamele, možete upotrijebiti kupljeni preljev od karamele.
Kada nema vremena za pripremu torte, možete pripremiti i druge slastice u čaši:
Sastojci recepta su dovoljni za 4 čaše (3dcl).
-
Karamela
-
150 g kristalnog šećera
-
10 ml vode
-
20 g maslaca
-
200 g slatkog vrhnja
-
malo soli
-
neslani kikiriki
-
8 žlica usitnjenih Oreo keksa (komadići, ne u prahu)
-
Krema od mliječne čokolade
-
150 g BAM mliječne čokolade
-
300 g slatkog vrhnja za umućivanje
-
Krema od vanilije i mascarpone sira
-
120 g sira mascarpone
-
150 g slatkog vrhnja za umućivanje
-
3 pumpice BAM paste od vanilije
-
30 g šećera u prahu
-
- Najprije pripremite karamelu. Istresite šećer u posudu ili tavu, dodajte vodu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi i dobije karakterističnu karamel boju. Za to vrijeme zagrijte slatko vrhnje. Otopljenom šećeru dodajte maslac, stavite sa strane i dodajte vrhnje. Kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok ne dobijete ujednačenu karamelastu smjesu. Posolite, ulijte u čašu i ohladite.
- Umutite slatko vrhnje i stavite na hladno. Čokoladu otopite na pari, ohladite dok ne postane mlaka i u dva koraka lopaticom umiješajte slatko vrhnje.
- Za mascarpone kremu srednje čvrsto istucite slatko vrhnje. Sir mascarpo- ne pomiješajte s vanilijom i šećerom, a zatim s pomoću lopatice umiješajte istučeno slatko vrhnje u smjesu.
- Najprije stavite u čaše jednu žlicu usitnjenih Oreo keksa i prekrijte polovicom čokoladne kreme. Pola karamelaste smjese rasporedite po kremi i pospite kikirikijem. U čaše istisnite čokoladnu kremu, stavite još jednu žlicu usitnjenih Oreo keksa i mascarpone kreme, a zatim rasporedite preostalu količinu karamele po vrhu i pospite kikirikijem. Ohladite i poslužite.