Vječni klasik za sve čokoholičare! Kombinacija kremastog, rahlog čokoladnog biskvita i marmelade od marelica zaista je pun pogodak. Postoji veliki broj recepata za Sacher tortu, a evo i moje verzije. Biskvit je sam po sebi dovoljno sočan, a dodatno pomaže i sastavljanje još mlakih slojeva biskvita i tople marmalade. Čokoladna glazura ugodno zaokružuje okus kolača, a uz njega idealno paše i žlica istučenog slatkog vrhnja.
Klasičnu Sacher tortu možete zamijeniti i BAM čokoladnom tortom.
Od sastojaka recepta možete pripremiti osam komada torte.
-
- Zagrijte pećnicu na 170 °C. Na pari otopite 150 g čokolade i ohladite dok ne postane mlaka. Žumanjak istucite sa šećerom u prahu i pastom od vanilije. Dodajte otopljeni i ohlađeni maslac i promiješajte.
- Istucite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte ohlađenu čokoladu; prosijte brašno s kakaom u smjesu i miješajte ručnim mik- serom na maloj brzini da se sastojci sjedine. Na kraju s pomoću lopatice u dva koraka umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Pekač promjera 18 cm obložite papirom za pečenje (dno), prsten namažite maslacem i pospite brašnom (otresite višak brašna). Smjesu ravnomjerno rasporedite po pekaču i pecite 15 minuta s malo otvorenim vratima pećnice (umetnite kuhaču između vrata), a zatim zatvorite vrata pećnice i pecite još 40 minuta.
- Pečenu tortu hladite 20 minuta u pekaču, a zatim je izvadite i ohladite na rešetki dok ne postane mlaka. Dok se hladi, izmiješajte marmeladu dok ne postignete ujednačenu smjesu i zagrijte je.
- Izrežite mlaki biskvit na tri jednaka sloja, uklonite hrskavu koricu. Donji dio stavite na podlogu i namjestite prsten. Odmah ga premažite s 50 g marmelade i prekrijte drugim slojem. Lagano pritisnite, premažite s 50 g marmelade i pokrijte trećim slojem, tako da gornji dio okrenete na marmeladu. Premažite preostalom količinom marmelade (30 g) i pustite da se torta ohladi.
- Skinite prsten s ohlađene torte i u potpunosti je premažite marmeladom. Pričekajte da se marmelada malo osuši. S pomoću dva široka noža za kolače premjestite tortu na rešetku i pripremite glazuru.
- Na pari otopite čokoladu s maslacem i odvojite nekoliko žlica koje će vam trebati za natpis; u preostalu čokoladu dodajte ulje i dobro promiješajte. Pustite da se čokolada ohladi barem do mlakog stanja, a zatim je prelijte preko torte od sredine prema van. Širokim nožem za kolače ravnomjerno i glatko premažite tortu. Premjestite tortu s rešetkom u hladnjak da se čokolada stvrdne. Kad se stvrdne, prenesite tortu natrag na podlogu uz pomoć dva široka noža za kolače i ukrasite je spremljenom čokoladom.
- Tortu čuvajte na temperaturi od oko 18 °C. Ako je držite u hladnjaku, dva sata prije posluživanja ostavite je na sobnoj temperaturi.