Ovo je jedna od boljih Raffaello slastica, iako se njihova ljepota ne može dočarati na fotografijama. Kocke su kremaste i sočne, a okus fenomenalan! Napravljene su od biskvita od badema i kreme od vanilije i kokosa. Zasluga za ukusnu kremu pripada BAM namazu od kokosa.
Okusom podsjeća na unutrašnjost Raffaello kuglica i pred sobom mete svu konkurenciju. Biskvit sadrži i malo likera od kokosa, koji je za mene neizostavan dio, no svakako ga možemo izostaviti iz recepta.
Za ljubitelje kokosa možete pripremiti i poznate Raffaello cupcakese.
Sastojka je dovoljno za 12 kokosovih kockica.
-
Biskvit
-
4 bjelanjka (veličine M)
-
150 g kristalnog šećera
-
75 g mljevenih badema
-
70 g glatkog brašna
-
10 g kokosovog brašna
-
Krema
-
450 ml mlijeka
-
4 žumanjka
-
1 pakiranje praška za puding od vanilije
-
100 g BAM namaza od kokosa
-
100 g sira mascarpone
-
70 g kristalnog šećera
-
4 pumpice BAM paste od vanilije
-
30 g maslaca
-
Vlaženje biskvita
-
70 ml mlijeka
-
1 paketić vanilin šećera
-
25 ml likera od kokosa
-
-
kokosovo brašno za posipanje
-
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Istucite bjelanjke sa šećerom na najvećoj brzini oko 5 minuta ili dok ne dobijete čvrsti snijeg. Pomiješajte suhe sastojke pa ih lopaticom polako dodajte u tučeni snijeg od bjelanjaka. Smjesu ravnomjerno rasporedite po pekaču veličine 16 x 26 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje (dno), i pecite 18 minuta. Pečeni biskvit hladite nekoliko minuta u pekaču, a zatim ga izvadite i ohladite na rešetki. Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka sloja.
- Dok se biskvit peče, skuhajte kremu od vanilije. Zavrijte 4 dl mlijeka, a ostatak mlijeka miješajte s praškom za puding, žumanjcima, šećerom i pastom od vanilije dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smjesa se zatim uz stalno miješanje treba uliti u kipuće mlijeko i kuhati nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. Kremu ostavite sa strane, dodajte joj maslac narezan na listiće i promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte plastičnom folijom tako da plastična folija dodiruje kremu i pustite da se ohladi do mlakog.
- Umiješajte mascarpone, dodajte namaz od kokosa i dobro promiješajte. Ohlađenu kremu od vanilije miješajte ručnim mikserom kako biste dobili glatku kremu. U tri koraka dodajte je siru mascarpone i svaki put promiješajte ručnim mikserom.
- Donji dio biskvita stavite na podlogu, navlažite ga i namjestite okvir. Premažite ga s nešto manje od polovice kreme i poravnajte površinu. Drugi dio biskvita naopako položite na kremu, navlažite ga i premažite ostatkom kreme. Poravnajte površinu i pospite kremu kokosovim brašnom.
- Kolač se treba hladiti najmanje 6 sati. Izrežite ga na kocke i ukrasite po želji.