Ako tražite recept za ukusne Raffaello kolačiće, na pravom ste mjestu. Sastoje se od laganog biskvita od bademovog brašna s kokosom i nadjeva od kreme od vanilije. Da bi bili još ukusniji, dekoriraju se istisnutom kremom od vanilije s laganom aromom kokosa. Možemo li uopće poželjeti više? Kuhanje kreme od vanilije pojednostavila sam uz BAM pastu od vanilije, koja je izvrsna zamjena za mahunu. Međutim, kako bi kolačići bili zaista aromatični, za pečenje kod kuće upotrebljavamo mljevene bademe, a ne blanširane i fino mljevene.
Umjesto Raffaello cupcakesa možete pripremiti i Raffallo kocke.
Sa sastojcima možete pripremiti 12 cupcakesa.
-
Krema od vanilije
-
500 ml mlijeka
-
100 g kristalnog šećera
-
2 pumpice BAM paste od vanilije
-
4 žumanjka (veličine M)
-
1 jaje (razred veličine M)
-
30 g škroba
-
40 g maslaca
-
Krema za dekoraciju
-
otprilike 450 g kreme od vanilije
-
250 g sira mascarpone
-
nekoliko kapi arome kokosa ili žlica paste od kokosa
-
20 g šećera u prahu odn. po ukusu
-
kokosovo brašno i listići badema za posipanje
-
Biskvitna masa
-
70 g kristalnog šećera
-
80 g glatkog brašna
-
35 g mljevenih badema
-
5 g praška za pecivo
-
1 paketić vanilin šećera
-
15 g kokosovog brašna
-
1 jaje (razred veličine M)
-
80 ml mlijeka
-
55 g rastopljenog i ohlađenog kokosovog maslaca/ulja
-
- Najprije pripremite kremu od vanilije jer se treba dobro ohladiti. U posudi zavrijte mlijeko na srednjoj temperaturi. Miješajte žumanjke, jaje, šećer, škrob i vaniliju dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Kipuće mlijeko ostavite sa strane i uz stalno miješanje dodajte smjesu od jaja. Kuhajte dok ponovno ne zavrije i ostavite na vrenju najmanje dvije minute. Stalno miješajte pjenjačom. Skuhanu kremu ostavite sa strane i umiješajte maslac. Pokrijte je plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i pustite da se u potpunosti ohladi.
- Slijedi priprema biskvitne mase. U maloj posudi pjenjačom dobro izmije- šajte sve suhe sastojke. U drugoj, većoj posudi ručnim mikserom umutite jaje, mlijeko i kokosovo ulje. Suhe sastojke dodajte mokrima i miješajte ručnim mikserom tek toliko da se sastojci lijepo povežu.
- Zagrijte pećnicu na 160 °C. Kalup za muffine obložite papirnatim kalupima za pečenje. Odvojite oko 450 g slastičarske kreme i stavite je na hladno, a ostatkom kreme napunite dresir vrećicu s okruglim nastavkom. Svaki papirnati kalup napunite jednom žličicom mase, u sredinu istisnite hrpicu kreme od vanilije i prekrijte je jednom žličicom mase koju trebate rasporediti s pomoću žličice (krema koja može provirivati iz mase izravnat će se tijekom pečenja). Masa je dovoljna za 12 lijepih, ravnih kolača pogodnih za nanošenje kreme.
- Pekač stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta. Pečene kolače izvadite iz pećnice i hladite u pekaču 5 minuta. Zatim se kolači trebaju do kraja ohladiti na rešetki.
- Mascarpone pomiješajte s aromom kokosa, šećerom i kremom od vanilije i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Kremu prebacite u dresir vrećicu s velikim nastavkom u obliku zvijezde i istisnite je na ohlađene muffine.
- Muffine s kremom pospite listićima badema i kokosovim brašnom.