Odlučuješ koje online obrazovanje je pravo za tebe? Iskoristi kod 5OFF i učini kupnju jeftinijom za 5 EUR! 😎

BAM čokoladna torta

  • Vrijeme pripreme:

    1 ura 15 minut
  • Složenost:

  • Broj sastojaka:

    13

Jednostavna, ali izvrsna i svima dobro poznata torta s okusom čokolade i lješnjaka, koju obožavaju djeca i odrasli. Prikladna je za sve prigode, a posebice je dobra kada nemamo mnogo vremena za pečenje. Za puni okus lješnjaka upotrijebila sam BAM čokoladni namaz s lješnjakom koji sadrži čak 50% prženih lješnjaka. Za svježiju i ljetnu verziju torte u kremu možete utisnuti svježe bobice ili dodati voćni nadjev.

    • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Jaja sa šećerom mutite na najvećoj brzini 10 minuta. Prosijte brašno s kakaom u smjesu od jaja i lagano promiješajte lopaticom. Smjesu ravnomjerno rasporedite po pekaču promjera 18 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje (dno), i pecite 15 minuta. Dok se biskvit peče, pripremite kakao za vlaženje. Izvadite pečeni biskvit iz pekača i ohladite ga na rešetki.
    • Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Umutite slatko vrhnje i stavite je na hladno. Namočite želatinu u hladnoj vodi 5 minuta; mascarpone miješajte s namazom od čokolade i lješnjaka dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite iscijeđenu želatinu. Dodajte u kremu i dobro promiješajte ručnim mikserom. Na kraju s pomoću lopatice umiješajte tučeno vrhnje u kremu.
    • Izrežite biskvit na dva jednaka sloja; gornji obrežite na veličinu promjera 14 cm (4 cm manje od promjera torte). Donji, veći biskvit stavite na podlogu, navlažite ga i namjestite prsten. Premažite ga s nešto manje od polovice kreme i poravnajte površinu. U sredinu stavite mali biskvit, navlažite ga i premažite ostatkom kreme. Najprije ispunite rub oko biskvita. Izravnajte kremu i stavite tortu u hladnjak da se učvrsti.
    • Otopite čokoladu s namazom na pari i malo ohladite. Prelijte i premažite je po ohlađenoj kremi. Ostavite da se kolač hladi najmanje 5 sati. Skinite prsten s ohlađene torte i ukrasite je po želji.

O autoru

Urška Jerman

Za Uršku Jerman, koja stvara pod imenom Cake O‘Clock, deserti su sastavni dio njezinog života i nadahnuće još od malih nogu. Nadahnuće za njih bila je njezina majka koju je uvijek s divljenjem promatrala u izradi slastica te je bila presretna kad je mogla sudjelovati u pripremi. Otac je svoju potrebu izražavao oduševljenim kušanjem i kupnjom dječjih kuharica, koje još i danas pažljivo čuva. One su bile povod za njezine prve samostalne pokušaje u kuhinji, što je s vremenom postao i njezin poziv kojim se bavi svim srcem i velikom radošću.

„U nadi da ćete i vi i vaši najmiliji uživati u receptima, želim vam uspješno i zabavno pečenje!”

Urška Jerman, slastičarka